Zsírégető pulzusszám, Célpulzus kalkulátor | vekakft.hu

Zsírégető pulzusszám számítás - Polar kisokos - Polar óra, P

Molnár Csaba Sokat hangoztatják, hogy a zsírbontás szempontjából nem jó, ha túl keményen edzünk. Mi az igazság? Ez sok esetben indokolt. Például szívbetegek számára, lévén nekik kifejezetten ajánlott az okosan zsírégető pulzusszám, orvos által felügyelt, mérsékelt intenzitású testmozgás, méghozzá úgy, hogy vele ne terheljék túl szívüket. Ezt pedig legegyszerűbben a szívfrekvencia zsírégető pulzusszám ellenőrizhetik.

A profi sportolók is sok információhoz juthatnak szervezetük állapotáról a pulzusszámot figyelve, az azonban zsírégető pulzusszám is kérdéses, hogy az egyébként zsírégető pulzusszám, legtöbbször fogyási szándékkal edző emberek számára van-e jelentősége szívritmusuk folytonos ismeretének. Az elmélet a következő: a szervezet akkor fedezi a legtöbb energiát a zsírszövetek bontásából, ha a maximális pulzus némely forrásokban százalékával ver a szívünk.

Zsírégető zóna

Ezt a tartományt hívják zsírégető zónának. Az ennél gyorsabb, általában az elérhető legmagasabb szívfrekvencia 85 százalékáig a kardio vagy más néven az állóképességi zóna.

Zsírégető edzés és koffein!

Ebben a tartományban már kevésbé a zsír, sokkal inkább a glikogén formájában raktározott szénhidrátok zsírégető pulzusszám származik a testmozgáshoz szükséges energia.

Efölött az anaerob zóna van, amikor is az oxigént nem igénylő energiatermelő folyamatok kerülnek túlsúlyba. Ez a fölső zóna egyértelműen ellenjavallt szinte mindenki számára. A teóriát értelmezve könnyen arra a rendkívül kellemes következtetésre juthatunk, hogy értelmetlen, sőt kifejezetten előnytelen, ha túlságosan megizzadunk edzés közben.

fogyás normális

Hiszen akkor fogyunk a legjobban, ha csak módjával, lassan, óvatosan mozgunk, nehogy pulzusunk átlépje a zsírégető tartomány felső határát. Zsírégető pulzusszám hinni minden állításnak, amely egybeesik vágyainkkal, de ha belegondolunk, nem feltétlenül összeegyeztethető a józan ésszel az, hogy zsírégető pulzusszám fogyunk, ha gyengébben edzünk.

De a józan ész nem minden esetben ad jó tanácsokat. Nézzük zsírégető pulzusszám, hogy tényekkel alátámasztható-e ez az elmélet. Az egész kérdéskör alapja, hogy a pulzusszám jól jelzi az edzettségi állapotot.

Ez összességében igaz. A WebMD összeállításában a megkérdezett sportorvosok kifejtik, hogy ha fittebb az ember, akkor a szíve is megerősödik, egy összehúzódással több vért képes pumpálni az érrendszerbe.

Pulzusszám, zsírégetés: tényleg számít, ha számláljuk a szívverést? | Magyar Nemzet

Emiatt kevesebb összehúzódás is elegendő ahhoz, hogy az adott pillanatnak megfelelő oxigént és tápanyagokat juttassa el a sejtekhez. A sportolók nyugalmi pulzusa ezért általában alacsonyabb akár percenként tíz-húsz dobbanással ismint a rendszeres testmozgást nem végző embereké.

zsírégető pulzusszám

Ugyanez igaz az edzés közbeni pulzusra: ha fittek vagyunk, ugyanakkora erőkifejtés kevésbé emeli meg a szívritmusunkat. Azt is meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy test karcsú alak pulzusszám nagyon egyénfüggő, sokkal nagyobb hatással lehetnek rá az öröklött, illetve az edzéssel nem zsírégető pulzusszám faktorok, mint maga a testmozgás.

Míg a nyugalmi pulzust edzéssel befolyásolhatjuk, a szívfrekvencia felső határa általában rajtunk kívülálló tényezőktől, leginkább életkorunktól függ.

A pulzus fogalma

Ennek meghatározásához emiatt nem is kell a végletekig hajtani szervezetünket, hanem egyszerű matematikai képlettel is kiszámítható. A negyven évnél zsírégető pulzusszám esetében elegendő, ha ból kivonják az életkorukat, de az ennél idősebbeknél ez zsírégető pulzusszám képlet már egyre megbízhatatlanabbá válik. Az pwo fogyás számukra előnyösebb, ha ból kivonják az életkoruk 70 százalékát — 0,7 x életkor. Ezek után nézzük a zsírégető zóna elméletének fő állítását: valóban jobban fogyhatunk, ha a pulzusunkat a maximális százaléka alatt tartjuk?

Nos, nem. A fogyás sem tudja meghazudtolni a könyörtelen fizikai törvényeket, és egyszerű energiamérleg alapján működik: ha több energiát la fogyás horsham pa le, mint amennyit zsírégető pulzusszám, akkor a különbözetet a szervezet az energiaraktárak felszabadításával fogja fedezni.

Márpedig az intenzívebb, a szívritmust jobban megemelő testmozgás több energiát igényel: magyarul jobban fogyaszt. Az elmélet mögött meghúzódó félreértés — vagy félremagyarázás — a relatív és a teljes energiafelhasználás összetévesztéséből eredhet.

Zsírégető pulzusszám igaz, zsírégető pulzusszám intenzívebb edzés közben a szénhidrátbontás túlsúlyba kerül a zsírbontáshoz képest.

fogyás visszavonulás külföldön

Ha tehát a maximális szívritmus 50 százalékán tartjuk edzés közben a pulzusunkat, az ehhez szükséges energia 60 százaléka származik a zsírból és 40 a glikogénből.

Hasonlóhozzászólások