Sapna fogyás

Kezdőlap » Ez nem előrejelzés, ez már a valóság: bejelzett a globális felmelegedés egyik fontos indikátora Ez nem előrejelzés, ez már a valóság: bejelzett a globális felmelegedés egyik fontos indikátora Eltűnhet a téli jégtakaró a Föld északi féltekéjén lévő ezer tó felszínéről a globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt — figyelmeztetnek kutatók, akik szerint a jég eltűnése komoly hatással lesz a környéken élő több millió ember életére, valamint fenyegetést jelenthet az ivóvízellátásra és a halfajokra is.

Kanada, az Egyesült Államok és Európa északi területein jelenleg csaknem 15 ezer olyan tó van, amelyre az időszakos jégtakaró a jellemző a téli hónapokban.

morbidly elhízott ember fogyni

Ez azt jelenti, hogy ezek a tavak csak a hidegebb teleken fagynak be, és a melegebb teleken jégmentesek maradnak. Ez a jelenség sapna fogyás most problémát jelent az érintett tavak környékén élő közösségek számára, amelyek sapna fogyás élelemszerzés és a társadalmi kapcsolataik tekintetében is rá vannak utalva a befagyott tavakon áthaladó utakra.

Ezért is aggasztó az, a Nature Climate Change című folyóiratban publikált  sapna fogyásamely sapna fogyás tavak jégveszteségéről készített eddigi legátfogóbb elemzéseként arra a következtetésre jutott, hogy a jövőben még több tó válhat jégmentessé a téli hónapokban.

sapna fogyás NHS fogyás találkozók

A szakemberek szerint amennyiben sikerül a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2 Celsius-fokban sapna fogyás a század végéig, akkor több mint 35 ezerre fog nőni azoknak a tavaknak a száma, amelyeken az időszakos jégtakaró lesz a jellemző a téli hónapokban. Ez sapna fogyás, az érintett tavaktól nagyjából egy órányira élő emberre lenne kihatással.

A legrosszabb forgatókönyv szerint pedig — amelyben a század végére 8 Celsius-fokkal melegszik a globális átlaghőmérséklet —, az érintett tavak száma lenne.

sapna fogyás

A tanulmány készítői szerint ez nem sapna fogyás hosszú távú előrejelzés, hanem már most érezni a felmelegedés hatásait. A Nagy-tavakat is elérte a változás. A tavak jégborításának eltűnése nem csupán az olyan tevékenységek végét jelenti, mint a szabadtéri korcsolyázás vagy a jég alatti halászat, hanem komoly hatással van a környezetre is. Azok a tavak, amelyek nem fagynak be, nagyobb mennyiségű vizet veszíthetnek el a párolgás révén.

sapna fogyás kajal raghwani fogyás

A télen jégmentes tavak tavasszal sapna fogyás melegszenek, aminek hatására könnyebben beindulhat az ártalmas algavirágzás és emellett sapna fogyás a víz oxigéntartalma, ami hatással van az élővilágra. A kutatók megállapították, hogy a tavak téli jégtakarójának legnagyobb ellensége a levegő hőmérséklete, ugyanakkor a tó alakja és mélysége is befolyásolja a jégborítás kialakulását.

Az állandó sapna fogyás sincs sokkal jobb állapotban,  Grönlandról például vészes fogyást jelentettek kutatók.

Hogyan hasznosak a fenyőmagok?

Sapna fogyás Notre Dame-i Egyetem szakemberei korábban egy térképet is készítettek arról, hogy a hasonló hatásoknak mi lesz a következménye:  itt megnézheti, melyik országok nem élik majd túl a globális felmelegedést.

Forrás: hvg.

  • Eltűnhet a téli jégtakaró az északi félteke tavairól Origo
  • Alultápláltságot jelent.

Hasonlóhozzászólások