Fogyás öregség

Az öregedés mítosza
Szendi Gábor: Az öregedés mítosza Jó, persze, hogy öregszünk.

Írta: Fábián Emese A szakaszos böjtre épülő diéta az elmúlt években tett szert népszerűségre. Lényege, hogy vannak benne böjtnapok, amikor a szokásos napi kalóriabevitel negyedére, vagy annál fogyás öregség kevesebbre csökken, az éhezős napok között pedig elvileg bármit lehet enni.

A legelterjedtebb gyakorlatok napi 16 órás böjtöt vagy heti két napos koplalást foglalnak magukban. Az ilyen rövid böjtök hatását számos kutatás, több oldalról fogyás öregség vizsgálta már.

görögszéna fogyás tippeket

A vallási okokból böjtölők között végzett felmérések szerint a rendszeres koplalás növelheti az élettartamot, fogyás öregség rákbetegek vizsgálata során arra jöttek rá, hogy a kalóriamegvonás megelőzheti a rákot és segíthet a gyógyulásban is.

Nemrégiben az MIT kutatói arra keresték a választ, hogyan hat a böjt a bélrendszerre, és érdekes felfedezésre jutottak. A kor előrehaladtával az emésztőszervek őssejtjei egyre nehezebben regenerálódnak.

77. Fogyás, súlymegtartás, egészségmegőrzés az én módszeremmel

Ezek a sejtek felelnek az új sejtek termelődéséért, így gyengülésük kihat az egész szervrendszerre, és ezáltal lassabban halad a felépülés a különböző betegségekből. A jó hír azonban, hogy egy 24 órás böjt visszafordíthatja ezeket fogyás öregség folyamatokat, és drámaian növeli az őssejtek megújulóképességét — legalábbis egerek esetében.

fogyás öregség gyerek fogyás tábor

A kalóriacsökkentés hatására ugyanis fogyás öregség sejtek glükóz helyett a zsírsavak lebontásába kezdenek, ez a váltás pedig stimulálóan hat az őssejtekre. A kutatásból kiderül, fogyás középkorú bizonyos, böjtölést imitáló gyógyszerekkel is hasonló hatás érhető el, ez azoknak fogyás öregség pácienseknek lehet érdekes, akik valami miatt nem éhezhetnek.

fogyás öregség

A böjt áldásos hatásai elsősorban a kemoterápiát kapó rákbetegek és az idősebb korosztály gyógyulásához járulhatnak hozzá. De vajon árnyoldalak is társulnak a csodamódszernek tűnő eljáráshoz?

fogyás öregség maximális egészséges fogyás 2 hónap alatt

Sajnos úgy tűnik, hogy igen. A Sao Paolói Egyetemen éppen ezeket vizsgálták, és úgy találták, hogy a rendszeres böjt fogyás öregség felboríthatja az ember anyagcsere-folyamatait.

A szintén rágcsálókkal végzett kísérletek alapján a szakaszos böjt károsíthatja a hasnyálmirigy működését, így beavatkozhat az inzulinszabályozásba és magában hordozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

fogyni a csípő felett

Arról nem szól a beszámoló, hogy pontosan milyen gyakran és mennyi ideig koplaltatták a kísérleti állatokat. Mindenesetre abban egyetértenek a tudósok, hogy mind a böjt hátrányait, mind az előnyeit illetően további kutatásokra van szükség, így talán az is kiderül, hogyan hat a koplalás a szervezet többi részére.

50 éves nő fogyás

Fotó: RF.

Hasonlóhozzászólások